Greseli care duc la balonare

De vină pentru neplăcuta senzaţie de balonare este nu doar ceea ce mâncăm, ci şi obiceiurile pe care le avem, cum ar fi vorbitul în timpul mesei. Chiar şi poziţia corpului contează atunci când mâncăm. Află ce schimbări trebuie să faci ca să scapi de această problemă!

Uneori nu putem face prea multe pentru a scăpa de senzaţia de balonare. De exemplu, multe femei (85%, potrivit specialiştilor Clinicii Mayo din SUA) trec prin această stare înaintea menstruaţiei, ca urmare a modificărilor hormonale ce provoacă retenţia apei în ţesuturi. Tot ce pot face femeile pentru a atenua balonarea premenstruală este să mănânce mai puţin sărat sau să recurgă la contracepţia orală, care echilibrează nivelul hormonilor şi reduce retenţia de apă. Însă, în majoritatea cazurilor, balonarea este consecinţa unor obiceiuri nesănătoase, care pot fi corectate.

1 Vorbeşti mult în timpul mesei
Ar trebui să renunţi la discuţiile interminabile (cu atât mai mult dacă sunt contradictorii) de la masă dacă vrei să previi balonarea. Odată cu alimentele, vei înghiţi o cantitate mai mare de aer decât în mod normal. Acesta ajunge în stomac şi apoi în intestine. Există şi o denumire medicală pentru această senzaţie de „prea plin" pe care o creează aerul înghiţit odată cu alimentele: aerofagie. Obiceiul de a vorbi mult la masă provoacă nu doar balonare, ci şi crampe abdominale, greaţă şi regurgitaţii.

2 Mănânci prea repede
Alocă mai mult timp mesei dacă te simţi mereu balonat. Aerofagiei i se mai spune şi „boala omului grăbit", pentru că ea afectează persoanele care au obiceiul de a mânca în grabă, fără să mestece bine alimentele. Ar trebui să mănânci un aperitiv şi un fel principal în cel puţin 30 de minute pentru a preveni disconfortul abdominal. Atenţie şi la stările pe care le ai în timpul mesei! Dacă eşti nervos sau te cerţi cu cineva, vei avea tendinţa de a mânca repede, fără a realiza acest lucru. (Articolul complet poate fi găsit la Adevarul)

Additional information