Ce nu stiai despre lactate

Lapte, brânză sau iaurt? Care sunt mai bune pentru sănătate şi de ce provenienţă trebuie să fie? Ţine cont de câteva informaţii pentru a alege echilibrul optim între proteine şi grăsimi. Nu în ultimul rând, învaţă cu ce să le combini pentru a evita tulburările digestive.

Să fim sinceri: organismul nostru poate funcţiona optim şi fără lactate. De fapt, există studii care atrag atenţia asupra riscurilor pe care le aduce sănătăţii un consum excesiv de produse provenind din lapte. Însă un consum moderat este benefic, mai ales dacă alegem produsele uşor digerabile.

De exemplu, despre laptele de capră se spune că este superior laptelui de vacă, în primul rând datorită grăsimilor din compoziţie mai uşor digerabile. Aceste grăsimi se găsesc sub formă de globule mai mici decât cele din laptele de vacă şi se absorb mai uşor în tubul digestiv. De asemenea, riscul de a dezvolta alergii la proteinele lactate este mai mic în cazul laptelui de capră. Singurul lui dezavantaj este conţinutul mai redus în unele vitamine din grupul B: de cinci ori mai puţin acid folic (B9) şi de patru ori mai puţină vitamina B12 decât laptele de vacă.

Laptele de oaie este mai gras decât cel de vacă, însă cel mai gras dintre toate este laptele de bivoliţă, obţinut de la o specie de bovine care se găsesc şi în ţara noastră. Însă calitatea laptelui şi, implicit, a produselor lactate ce rezultă din el nu ţine doar de conţinutul de grăsime. Ea depinde în primul rând de calitatea furajului cu care este hrănit animalul. (Articolul complet poate fi găsit la Adevarul)

Additional information