Parodontita sau boala parodontala

Reprezinta inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor si este o leziune ireversibila, care in timp duce la pierderea dintilor de pe arcadele dentare. Inaintea termenului de parodontita se folosea termenul "parodontoza", termen care nu mai este acceptat in literatura de specialitate.

Stiinta care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul parodontitei se numeste Parodontologie. Diagnosticul se pune de catre medicul stomatolog in urma examenului clinic al parodontiului, a examenului subiectiv si radiografiile prezentate de pacient.

Semne si simptome
Semnele clinice subiective (cele descrise de pacient) si obiective ale parodontitei sunt:
- depuneri de tartru, placa bacteriana si resturi alimentare;
- mirosul neplacut (halena) in special dimineata, dar si in timpul zilei;
- sangerare la periajul dintilor (poate lipsi, mai ales la pacientii fumatori);
- dintii se pot la mobiliza la atingerea cu degetul sau chiar cu limba in formele avansate;
- pacientul observa radacinile dintilor "dezvelite" de gingie;
- unii dinti din "fata" par mai alungiti decat ceilalti;
- gingia din jurul dinilor poate deveni congestionata , de culoare rosu aprins spre violet, lucru care se asociaza cu aparitia durerii.

Deoarece gingivita nu cauzeaza de obicei durere, majoritatea oamenilor nu urmeaza tratamentul necesar. Parodontopatia apare cand bolile gingiilor progreseaza. Gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatii adanci, unde bacteriile se pot dezvolta si distruge osul in care dintii sunt fixati. (Articolul complet poate fi găsit la Sfatulmedicului)

Additional information